De Tegenlicht documentaire over Cradle to Cradle welke in 2006 werd uitgezonden betekende voor ondernemer Roelof de Vries destijds een belangrijk keerpunt. Dat het recyclen, of het liefst ‘upcyclen’, onderdeel moet zijn van elk ontwerpproces staat bij het begrip Cradle to Cradle (C2C) centraal. Tegenwoordig spreekt men in dit kader van de circulaire economie waarbij producten en grondstoffen worden hergebruikt en er meervoudige waarde ontstaat, waaronder betere business perspectieven . Hierin ziet Roelof als ondernemer én bedrijfskundige de toekomst. Dit in tegenstelling tot de lineaire economie (in het kort; pakken, gebruiken en weggooien) waar het gros van de organisaties nog op ingesteld zijn.
Een C2C project binnen Schilders De Vries was Roelof zijn eerste gedachte maar resulteerde in een groter innovatieproject. Door op te trekken met vier gelijkgestemde ondernemers heeft Roelof het C2C ontwerpprincipe binnen zijn sector kunnen onderzoeken en in samenwerking met leveranciers en geïnteresseerde klanten direct in de praktijk handen en voeten kunnen geven.
Duurzaam prediken is duurzaam doen. Dit betekent dat alle facetten van de bedrijfsvoering van Schilders De Vries door Roelof onder de loep werden genomen. Het laag hangend fruit als een energiezuinig wagenpark en van grijze naar groene stroom eerst. Hierbij de tip, begin klein en zorg dat het past in de dagelijkse gang van zaken. Al gauw werd voor Roelof duidelijk dat hij het gehele bedrijf wilde betrekken bij zijn missie duurzaamheid.
Vanuit sociaal oogpunt betekende dit dat Roelof zijn personeel in vaste dienst wilde nemen. Best een uitdaging voor een bedrijf met in de basis voornamelijk seizoengebonden werk. Door samen met het personeel te kijken naar de mogelijkheden en hen ook te betrekken in moeilijkere tijden is het, tot op de dag van vandaag, gelukt om deze missie na te leven. Dit keerpunt gecombineerd met investeringen in opleidingen en een nieuwe, meer gelijkwaardige en coachende wijze van aansturen maakt dat er een heel andere cultuur bij De Vries is ontstaan. Medewerkers durven kritisch te zijn en denken mee. Besluitvorming en verantwoordelijkheden kunnen lager in de organisatie worden belegd wat het werk interessanter maakt en wat voordelen oplevert voor de klant.
Met een vernieuwende houding raak je automatisch ook grenzen. Met name in de wet- en regelgeving levert dit soms vertraging op. Maar zoals Roelof zegt, problemen heb je altijd wel als ondernemer. Roelof richt zich vooral op gelijkgestemden die ook een stap willen zetten in plaats van energie te steken in het veranderen van mensen. Dit kost hem minder energie en levert veel meer op. Energie is er genoeg. Sinds 1 januari is Roelof zelfs een nieuwe uitdaging gestart met de missie ondernemers te interesseren om op een andere, vernieuwende manier met hun onderneming om te gaan. Zie www.metanderewaarden.nl
Wat mij betreft is Schilders De Vries met recht een prachtig voorbeeld van hoe het verweven van een persoonlijke drive in de missie van een onderneming kan leiden tot zakelijk succes en maatschappelijke winst.
Ben je geïnspireerd of komen er vragen bij je op? Laat vooral een berichtje achter met jouw gedachten onder comment.
Petra blogt over duurzaam ondernemen
Meer weten? Mail naar petra@psconnect.nl of volg mij op linkedIN
Reageren