Ik beschrijf ze gewoon als app bouwer, dat bekt lekker, is te begrijpen voor de leek en veel meer woorden maken ze er zelf ook niet aan vuil. Zoals oprichter Richard Tapper zegt; “Wie wij zijn zegt meer dan wat wij doen.”
Richard spreken over de bevlogen en authentieke manier van ondernemen die hij samen met partner Jan bezigt stond al langer op mijn wensenlijst. Afgelopen vrijdagmiddag was het zover. Waarom vind ik hen zo bijzonder? Dat heeft te maken met de personen Jan en Richard en nog meer met het feit dat zij de cultuur en waarden van New Nexus staande hebben weten te houden ondanks de enorme groei van hun organisatie.
Bovenal vind ik het inspirerend op welke prominente plek zij hun eigen geluk, het geluk van hun medewerkers en het geluk van de maatschappij zetten. En geloof mij, de prioritering is precies in die volgorde. Zonder blikken of blozen, gewoon omdat het zo voor hun werkt. Dát wil ik onder de aandacht brengen. Nog redelijk vaak hoor ik dat sociaal ondernemen meer is dan het doneren van geldbedragen. Toch is dit in theorie wat New Nexus doet. Vanuit welke bevlogenheid zij dit doen en met name de manier waarop ze een groot deel van hun brutowinst herinvesteren maakt dat ik hen bij uitstek een lichtend voorbeeld vind van ondernemers die zakelijk succes en maatschappelijke vooruitgang weten te combineren.
Aan de grondslag van het ontstaan van New Nexus ligt een intrinsieke behoefte van Jan en Richard zelf. Zij wilden werken bij een leuk bedrijf. Zo’n dikke tien jaar geleden werden veel IT bedrijven opgeslokt door de grotere IT organisaties. Richard en Jan zagen hun werkgeluk verdwijnen en er bleek geen partij te bestaan die aan hun wensen voldeed. Dan maar zelf doen.
Leuk werk en de ‘ik-wij-zij lijn’ zoals Richard het noemt zijn tot op de dag van vandaag richtinggevend binnen New Nexus. Allereerst wordt van de jaarlijkse bruto winst 50% in handen gelegd van de medewerkers van New Nexus. Op basis van vrijwilligheid wordt er ieder jaar een focusgroep samengesteld, de voorstellen komen van individuen uit de gehele organisatie. De voorstellen en bijbehorende bedragen worden democratisch toegekend, of niet. Hier bij geldt 1 richtlijn; 1/3 e gaat naar ik- 1/3e gaat naar wij- en 1/3e gaat naar zij. Dat Jan en Richard nooit deel zullen uitmaken van de focusgroep staat vast. Jan en Richard zijn faciliterend, en zo stellen zij zich ook op in hun dagelijkse werk. Richard bijt nog liever zijn tong af dan dat hij een collega zou corrigeren bij een klant. Ook het innemen van teveel praattijd is wat hem betreft als accountmanager ‘not done’. Een specialist is niet voor niets de specialist. Dat medewerkers van New Nexus kritisch durven zijn is iets wat dan ook door veel klanten wordt gewaardeerd.
Het onderscheidt dat New Nexus biedt zit niet zozeer in wat zij verkopen maar vooral in wie zij zijn. Hun intrinsieke kernwaarden als leuk werk, verbondenheid en wars zijn van hiërarchie heeft hen én anderen al veel moois en waardevols opgeleverd. Natuurlijk maken zij ook moeilijke periodes zoals de financiële crisis mee maar de uitdaging is te blijven koersen vanuit je kernwaarden en je niet laten verleiden door korte termijn winst. Voor wie denkt ik kan een dergelijke investering op financieel gebied niet missen; Richard zegt met klem dat er, door brutowinst te herinvesteren, naast het maatschappelijk rendement dat zij leveren onder de streep prima netto resultaten overblijven.
Mijn gesprek met Richard is voor mij een bevestiging dat sociaal, positief en verantwoord ondernemen goed samen kan gaan met het maken van winst. Wat er ten grondslag ligt aan een onderneming, de bevlogenheid en intrinsieke waarden van waaruit een missie wordt samengesteld en van waaruit wordt gewerkt, dát maakt het verschil.
Ik ben benieuwd wat dit verhaal bij jou losmaakt. Laat je een bericht voor mij achter onder comment? Ben je nieuwsgierig naar New Nexus, zie:https://newnexus.nl/
Petra blogt over duurzaam ondernemen
Meer weten? Mail naar petra@psconnect.nl of volg mij op linkedIN
Reageren